فهرست مطالب

فصلنامه فرهنگ مشاوره و روان درمانی
پیاپی 55 (پاییز 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم فرشادان* صفحات 1-31

    پژوهش حاضر با هدف تدوین الگوی "شادجانی" مبتنی بر دیدگاه مولانا انجام گرفته است. پژوهش از نوع کیفی و روش مورد استفاده دراین پژوهش، روش تحلیل مضمون (تم) بوده است که از طریق مطالعه و جستجو در شش دفتر مثنوی معنوی حاصل گردیده است. نتایج کار به این شکل حاصل گشته است که در گام اول برای استخراج الگوی شادجانی پس از آشنایی اولیه با متن دفاتر مثنوی، کدهای اولیه از اشعار مثنوی را استخراج نموده و از ادغام و ترکیب آنها به مضامین پایه و فرعی و در نهایت از طریق تلفیق 35مضمون فرعی به 10 مضمون اصلی که شامل حضور در لحظه، خاموشی و سکوت، صبر و ثبات قدم، شکرگزاری و رضایتمندی، پذیرش و تسلیم، هشیاری افزایی، روشن بینی و خردمندی، دستیابی به خود اصیل، عشق و وحدت و یکتایی، دست یافتیم. در گام دوم الگوی استخراج شده از طریق گروه متخصصان (خبرگان)، مورد ارزیابی قرار گرفت و روایی محتوایی الگو بر اساس شاخص روایی محتوایی (CVI) مورد سنجش قرار گرفته و در نهایت اعتبار الگو تایید گردید. نتایج پژوهش، نشان داد که مولفه های الگوی شادجانی، مبتنی بر دیدگاه مولانا، مفاهیمی هستند که در علم روانشناسی و در نظریه های وجودی و بالاخص روانشناسی مثبت گرا مورد توجه واقع شده اند، اما به دلیل تفاوت در نوع نگاه و اساس شکل گیری علی رغم هم پوشانی های ظاهری، از نظر محتوایی تفاوت هایی دارند.

    کلیدواژگان: شادجانی، مولانا، مثنوی معنوی
  • میلاد سعیدی، حسین کشاورز افشار*، ابراهیم نعیمی صفحات 33-68

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی کیفی هویت شغلی مبتنی برمولفه های وجودی مشاوران تازه کار خانواده بود. برای شناسایی عوامل موثر در هویت شغلی مشاوران تازه کار خانواده مبتنی بر مولفه های وجودی ، از روش نظریه زمینه ای استفاده شد. گردآوری داده ها با استفاده از مصاحبه های عمیق مطرح شده توسط پژوهشگر انجام شد. در این مطالعه به منظور آگاهی از عوامل موثر در مولفه های وجودی مشاوران تازه کار خانواده کلیه مشاوران تازه کار خانواده شهر تهران در سال 1400-1401 به عنوان جامعه مورد پژوهش در نظر گرفته شدند نمونه گیری به روش هدفمند بوده و شرکت کنندگان واجد ملاک های ورود به پژوهش بودند.نتایج تحقیق در قالب 58 کدباز ، 9 کد محوری و 2 کد انتخابی مشخص شد که بیان گر این بود ، لمس دغدغه های وجودی چون مرگ ، معنا ،تنهایی، اصالت ، آزادی و مسیولیت در کنار ابعاد هویت شغلی نقش موثری رادر شکل گیری هویت نومشاوران فراهم می آورد و بسیار مهم است.

    کلیدواژگان: هویت، شغل، هویت شغلی، مولفه های وجودی، مشاوران تازه کار خانواده
  • مهتاب برخورداری، محمدسجاد صیدی*، سید محسن حجت خواه صفحات 69-90

    هدف از پژوهش حاضر تبیین مدل علی صمیمیت زن و شوهری بر اساس سبک های دلبستگی، خود-شفقت ورزی و ذهن آگاهی در روابط عاشقانه زوجین شهرستان هلیلان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه متاهلان شهرستان هلیلان در سال 1401 بود که از بین آن ها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای 350 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار های پژوهش شامل پرسشنامه ارزیابی شخصی صمیمیت در روابط شفر و اولسون (1981)، پرسشنامه سبک های دلبستگی بزرگسالان سیمپسون (1990)، پرسشنامه خودشفقت ورزی نف (2003)، پرسشنامه ذهن آگاهی رابطه کیمز و همکاران (2018) بود. برای تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد. در این پژوهش مسیرهای غیر مستقیم دلبستگی ایمن به صمیمیت زن و شوهری با واسطه گری خودشفقت ورزی و ذهن آگاهی در روابط عاشقانه ؛ و دلبستگی ناایمن به صمیمیت زن و شوهری با واسطه گری ذهن آگاهی در روابط عاشقانه معنادار شدند. این مدل توانست 37/0 واریانس صمیمیت زن و شوهری را تبیین کند. نتایج نشان داد با توجه به یافته های پژوهش، صمیمیت زن و شوهری و سبک های دلبستگی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم رابطه دارند و خودشفقت ورزی و ذهن-آگاهی در روابط عاشقانه توانستند بین صمیمیت زن و شوهری و سبک های دلبستگی نقش واسطه ای ایفا کنند.

    کلیدواژگان: خودشفقت ورزی، ذهن آگاهی در روابط عاشقانه، زوجین، سبک های دلبستگی، صمیمیت زن و شوهری
  • رضا سرائی*، فاطمه یوسفی صفحات 91-124
    هدف از انجام این پژوهش بررسی مدل علی پیش بینی اهمالکاری تحصیلی بر اساس ریشه های والدینی و مولفه های خود ناهمخوانی با نقش واسطه ای احساس تعلق به مدرسه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مشغول به تحصیل در پایه نهم دوره اول متوسطه در سالتحصیلی 1401-1400 شهرستان نهاوند بود. نمونه این پژوهش شامل 312 نفر بود که با استفاده از فرمول کوکران و با روش نمونه گیری خوشه ای تصادفی بدست آمد. ابزار مورد استفاده در پژوهش حاضر، پرسشنامه اهمالکاری تحصیلی، احساس تعلق به مدرسه، ریشه های والدینی و پرسشنامه خودناهمخوانی بود. نتایج حاصل از معادلات ساختاری نشان داد که بین مولفه های ریشه های والدینی، خود ناهمخوانی و احساس تعلق به مدرسه با اهمالکاری تحصیلی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد (001/0≥P). همچنین نتایج نشان داد که 31 درصد از واریانس اهمالکاری تحصیلی توسط مولفه های ریشه های والدینی، ناخودهمخوانی و احساس تعلق و 13 درصد از واریانس احساس تعلق توسط ریشه های والدینی تبیین می شود. همچنین تمامی ضرایب مسیر در مدل معنادار هستند.با توجه به یافته های پژوهش حاضر ضرورت توجه به اهمالکاری تحصیلی به عنوان یکی از ابعاد مهم و تاثیرگذار در عملکرد تحصیلی دانش آموزان بیش از پیش مطرح می گردد. لذا توصیه می‏شود روانشناسان تربیتی و مشاوران تحصیلی برای کاهش اهمالکاری تحصیلی در دانش آموزان برنامه آموزشی مناسبی را تدوین کرده و راهکارهای بهبود طرحواره های ناسازگار، مولفه های خود ناهمخوانی و همچنین افزایش احساس تعلق به مدرسه را به آنان آموزش دهند.
    کلیدواژگان: اهمالکاری، ریشه های والدینی، خودناهمخوانی، احساس تعلق
  • طاهره فضائلی*، حسن حیدری، رحیم حمیدی پور صفحات 125-149

    هدف از مطالعه حاضر بررسی تدوین مدل رضایت زناشویی براساس کارکردهای اجرایی با میانجیگری همدلی در زوجین شاغل بود. طرح پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی است. برای این منظور 500 نفر از زوجین شاغل شهر تهران با استفاده از نمونه گیری خوشه ای طبقه ای انتخاب شدند و به مقیاس کارکردهای اجرایی بارکلی، مقیاس همدلی اساسی و پرسشنامه رضایت زناشویی اینریچ پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. همچنین برای طبقه بندی، پردازش، تحلیل داده ها و بررسی فرضیه های پژوهش از نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. ارزیابی مدل فرضی پژوهش با استفاده از شاخص های برازندگی نشان داد که مدل فرضی، با مدل اندازه گیری برازش دارد (98/0=CFI، 94/0 = NFI ،02/0 =(RMSEA. نتایج پژوهش نشان داد که کارکردهای اجرایی با واسطه گری همدلی بر رضایت زناشویی در سطح 05/0<p تاثیر معناداری دارد. کارکردهای اجرایی به طور مستقیم و غیرمستقیم از طریق همدلی در رضایت زناشویی موثر است. از این رو جهت بهبود رضایت زناشویی، مداخله در کارکردهای اجرایی و همدلی در زوجین شاغل می تواند دارای اهمیت باشد.

    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، همدلی، رضایت زناشویی، زوجین شاغل
  • فرزانه امجدیان، اصغر جعفری*، محمد قمری صفحات 151-183

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان هیجان مدار و آموزش شفقت به خود در تاب آوری و آسیب پذیری روانی- بدنی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال یادگیری خواندن و نوشتن صورت گرفت. طرح پژوهشی نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران کودکان دارای اختلال یادگیری مراجعه کننده به کلینیک پیوند آموزش و پرورش شهرستان ملارد در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل می دادند. تعداد 45 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، به روش تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه گواه گمارده شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و آزمون SCL- 25 دراگوتیس و همکاران (1963) بود. نتایج آزمون بونفرونی نشان داد تفاوت بین درمان هیجان مدار با آموزش شفقت به خود در متغیرهای تاب آوری و آسیب پذیری روانی- بدنی مادران معنی دار است؛ به این معنی که درمان هیجان مدار بیشتر از آموزش شفقت به خود بر تاب آوری و آسیب پذیری روانی-بدنی موثر است. با توجه به نتایج به دست آمده می تون از هر دو رویکرد به ویژه درمان هیجان مدار جهت بهبود تاب آوری و آسیب پذیری روانی- بدنی مادران دارای کودک مبتلا به اختلال یادگیری و به تبع آن افزایش کیفیت زندگی آنان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: درمان هیجان مدار، آموزش شفقت به خود، تاب آوری، آسیب پذیری روانی- بدنی، اختلال یادگیری
  • ابراهیم نامنی*، سوسن حاجی میرزایی صفحات 185-216
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد وجودی بر کنترل درد، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان های بدخیم گوارشی بود. طرح پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل تمام بیماران مبتلا به سرطان بدخیم گوارشی مراجعه کننده به بیمارستان امید و مرکز انکلوژی تخصصی رضا در شهر مشهد در تابستان سال 1400 بود که از میان آنها 30 بیمار به صورت دردسترس و هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. ابزار پژوهش، پرسشنامه درد مک گیل، تنظیم هیجانی گراس وجان و سازگاری اجتماعی (SAS) بود که به منظور جمع آوری اطلاعات در سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بر روی آزمودنی ها اجرا شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تجزیه و تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر استفاده شد. یافته ها حاکی ازاین بود که مشاوره گروهی با رویکرد وجودی بر کنترل درد، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان های بدخیم گوارشی تاثیر دارد (05/0›p)؛ لازم به ذکر است، ماندگاری اثر درمان بعد از سه ماه حفظ شده است (05/0›p). بر اساس یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که از مشاوره گروهی با رویکرد وجودی می توان در زمینه کنترل درد، تنظیم هیجانی و سازگاری اجتماعی بیماران مبتلا به سرطان های بدخیم گوارشی استفاده نمود.
    کلیدواژگان: رویکرد وجودی، کنترل درد، تنظیم هیجانی، سازگاری اجتماعی، بیماران مبتلا به سرطان
|
  • Maryam Farshadan * Pages 1-31

    The present study aims to develop the "Shadjani" model based on Rumi's perspective. This is qualitative research and the method used in this research is the method of content analysis (theme) which has been obtained through study and research in six volumes of Masnavi Manavi. For extracting the “Shadjani” pattern, after initial analysis of the text of Masnavi books, the basic codes of Masnavi poems were extracted and merged and combined into “main” and “peripheral” themes. Through combination of 35 peripheral themes, we achieved 10 main themes, including Presence in the Moment, Silence, Patience and Persistence, Gratitude and Satisfaction, Acceptance and Submission, Awareness Raising, Enlightenment and Wisdom, Realizing Authentic Self, Love, Unity, and Oneness.In the second step, the extracted model was evaluated by a group of experts (specialists), and the content validity of the model was assessed based on the method of Waltz & Bausell (Content Validity Index, CVI henceforth) . The results showed that the components of the “Shadjani” model, based on Rumi's view, are concepts that have been considered in psychology and in Existential theories, especially Positivist Psychology, but, despite the apparent overlaps, due to differences in the viewpoints and the basis of formation they differ in content.

    Keywords: Shadjani, Rumi, Masnavi Manavi
  • Milad Saeidi, Hossein Keshavarz Afshar *, Ebrahim Naeimi Pages 33-68

    The purpose of this research was to qualitatively investigate the occupational identity based on the existential components of new family counselors. In order to identify the effective factors in the job identity of novice family counselors based on existential components, the grounded theory method was used. Data collection was done using in-depth interviews conducted by the researcher. In this study, in order to know the effective factors in the existential components of novice family counselors, all novice family counselors in Tehran in 1400-1401 were considered as the research population. The results of the research were determined in the form of 58 open codes, 9 central codes, and 2 selective codes, which indicated that touching existential concerns such as death, meaning, loneliness, authenticity, freedom, and responsibility, along with the dimensions of occupational identity, play an effective role in It provides the formation of the identity of the counselors And it is very important.

    Keywords: Identity, Job, job identity, existential components, novice family counselor
  • Mahtab Barkhordari, MohamadSajjad Seydi *, Mohsen Hojatkhah Pages 69-90

    The purpose of this study was to Explaining the causal model of Marital Intimacy based on Attachment Styles, Self-Compassion and Mindfulness in Romantic Relationships of couples in Holeilan city. The research method was descriptive structural equation modeling and the statistical population of the study included all married people of Holeilan city in 2022, among them, 350 people were selected as a sample by multi-stage cluster random sampling. Research tools include the Personal Assessment of Intimacy in Relationships by Schaefer, & Olson (1981), the Adult Attachment Inventory by Simpson (1990), the Self-Compassion Scale by Neff (2003) and the Relationship Mindfulness Measure by Kimmes et al (2018). The structural equation modeling method was used to analyze the data. In this study, the indirect paths of secure attachment to the marital intimacy with the mediation of self-compassion and mindfulness in romantic relationships; and Insecure attachment to the marital intimacy with the mediation of mindfulness in romantic relationships were significant. This model was able to explain 0.37 of the variance of marital intimacy. The results showed that according to the research findings, marital intimacy and attachment styles are related both directly and indirectly and self-compassion and mindfulness in romantic relationships were able to play a mediating role between marital intimacy and attachment styles.

    Keywords: Self-Compassion, Mindfulness in Romantic Relationship, couples, attachment styles, Marital Intimacy
  • Reza Saraei *, Fatemeh Yousefi Pages 91-124
    The purpose of this research was to investigate the causal model of predicting academic procrastination based on parental roots and components of self-discrepancy with the mediating role of sense of belonging to school. The statistical population was all female students studying in the ninth grade of the first period of secondary school in the year 1400-1401 in Nahavand city. The research sample consisted of 312 people, which was obtained by Cochran's formula and random cluster sampling method. The tools used in this research were academic procrastination questionnaire, sense of belonging to school, parental roots and self-discrepancy questionnaire. The results of structural equations showed that there is a positive and significant relationship between the components of parental roots, self-discrepancy, and sense of belonging to school with academic procrastination (P≥0.001). It also showed that 31% of the variance of academic procrastination is explained by the components of parental roots, incongruence and sense of belonging, and 13% of the variance of the sense of belonging is explained by parental roots. All path coefficients in the model are significant. According to the findings of the research, the need to pay attention to academic procrastination as one of the important and influential dimensions in the academic performance of students is raised more than ever. Therefore, it is recommended that educational psychologists and educational counselors formulate a suitable educational program to reduce academic procrastination in students and teach them ways to improve incompatible schemas, self-discrepancy components, and also increase the sense of belonging to school.
    Keywords: Procrastination, parental roots, self-discrepancy, sense of belonging
  • Tahereh Fazaeli *, Hassan Heidari, Rahim Hamidipour Pages 125-149

    The purpose of this study was to investigate the development of a model of marital satisfaction based on executive functions with the mediation of empathy in working couples. The design of the current research is of a descriptive-correlation type. For this purpose, 500 working couples in Tehran were selected using stratified cluster sampling and responded to Barclay's Executive Functions Scale, Basic Empathy Scale, and Enrich Marital Satisfaction Questionnaire. Data analysis was done using structural equation modeling. Also, SPSS and AMOS software were used to classify, process, analyze data and check the research hypotheses. The evaluation of the hypothetical research model using fit indices showed that the hypothetical model fits the measurement model (CFI=0.98, NFI=0.94, RMSEA=0.02). The results of the research showed that the executive functions through the mediation of empathy have a significant effect on marital satisfaction at the level of P<0.05. executive functions are indirectly effective in marital satisfaction through empathy. Therefore, to improve marital satisfaction, intervention in executive functions And empathy in working couples can be important

    Keywords: executive functions, empathy, Marital satisfaction, working couples
  • Farzaneh Amjadiyan, Asghar Jafari *, Mohammad Ghamari Pages 151-183

    The present study was conducted with the aim of comparing the effectiveness of emotion-oriented therapy and self-compassion training in resilience and psycho-physical vulnerability of mothers with children with reading and writing learning disorders. It was a semi-experimental research design of pre-test-post-test type with control and follow-up groups. The statistical population of the research was made up of all the mothers of children with learning disabilities who referred to the Clinic of Education in Mallard city in the academic year of 2020-2021. 45 people were randomly assigned to two experimental groups and one control group using available sampling method. The research tools were Connor and Davidson's resilience questionnaire (2003) and Dragotis et al.'s (1963) SCL-25 test. The results of the Bonferroni test showed that the difference between emotion-oriented therapy and self-compassion training is significant in the variables of resilience and psychological-physical vulnerability of mothers; This means that emotion-oriented therapy is more effective than teaching self-compassion on resilience and psycho-physical vulnerability. According to the obtained results, both approaches, especially emotion-oriented therapy, can be used to improve resilience and psychological-physical vulnerability of mothers with children with learning disabilities, and consequently increase their quality of life.

    Keywords: Emotion-oriented therapy, Self-Compassion training, Resilience, Psycho-physical vulnerability, learning disability
  • Ebrahim Namani *, Soosan Hajimirzaiie Pages 185-216
    The purpose of this research was to determine the effectiveness of group counseling with an existential approach on pain control, emotional regulation and social adaptation of patients with malignant gastrointestinal cancers. The design of the research was semi-experimental and pre-test, post-test and two-month follow-up with a control group. The research population included all patients with malignant gastrointestinal cancer referred to Omid Hospital and Reza Specialized Oncology Center in Mashhad in the summer of 2021 whom 30 patients were randomly selected in two experimental groups (15 people) and control. (15 people) were placed. McGill's pain research tool was Gross Emotional Regulation and Social Adaptation (SAS), which was implemented on subjects in order to collect information in three stages: pre-test, post-test and follow-up. In order to analyze the data, the variance analysis test with repeated measurements was used. The findings indicated that group counseling with an existential approach has an effect on pain control, emotional regulation and social adaptation of patients with gastrointestinal malignant cancers (p>0.05); It should be mentioned, the durability of the treatment effect was maintained after three months (p>0.05). Based on the findings of this research, it can be concluded that group counseling with an existential approach can be used in the field of pain control, emotional regulation and social adaptation of patients with malignant gastrointestinal cancers
    Keywords: Existential Approach, pain control, emotional regulation, Social adaptation, Cancer patients